perjantai 11. marraskuuta 2011

Äärioikeisto turvallisuusuhkana Suomessa

Perinteisesti yksityinen turvallisuusala on keskittynyt lähinnä tavanomaisen rikollisuuden torjuntaan. mutta maailma muuttuu ja turvallisuusalankin pitää muuttua. Tällä hetkellä näkisin, että vakavimman tyyppinen uhka joka suuntautuu poliittisiin ja yhteiskunnallisiin toimijoihin on äärioikeiston luoma uhka.

Nousevana trendinä äärioikeiston toiminnassa on se, että kyse ei ole mistään ääriliikkeiden välisestä nahistelusta, mikä on ollut perinteistä muualla maailmassa. Väkivaltaiset teot ja attentaatit suuntautuvat sellaisia ihmisiä ja organisaatioita vastaan, jotka koetaan vihollisorganisaatioiksi.

Suomessa on helppo kategorisoida ne organisaatiot joita vastaan äärioikeisto toimii:
  • Perinteiset poliittiset järjestöt, sekä vasemmalta että oikealta
  • Maahanmuuttoon liittyvät organisaatiot
  • Seksuaaliseen tasa-arvoon liittyvät organisaatiot
  • Maahanmuuttajien omistamat yritykset

Luonnollisesti äärioikeisto ottaa kohteekseen myös yksilöitä jotka toimivat näissä järjestöissä. Toistaiseksi sellaisia konkreettisia hyökkäyksiä ei ole vielä nähty Suomessa, mutta esimerkiksi Ruotsissa Svenska motståndsrörelsen on syyllistynyt ainakin yhteen poliittiseen murhaan.

Mitä sitten äärioikeiston repertuaariin kuuluu?

Vaikeammin dokumentoitavissa on myös erilaiset uhkailut, joiden kohteeksi on joutunut poliitikkoja, journalisteja, tutkijoita ja muita julkisuuden henkilöitä. Itselleni useampi on kertonut joutuneensa moisen kohteeksi.

Julkisesti kaikkia tekoja ei ole kuitenkaan liitetty suoraan äärioikeistoon. Tekotapojen kevyt analyysi kuitenkin paljastaa sen että taustalla on sama ryhmä. Esimerkiksi tälle ei ole vielä löytynyt syyllistä, mutta tekotapa viittaa vahvasti äärioikeistoon.

Luonnollisesti ei voida olla mainitsematta Utöyan tapahtumia jotka liittyy samaan mielenlaatuun kuin Suomessa tehdyt äärioikeistolaiset rikokset.

Ydinsanat mitkä kuvaavat sekä Suomessa että Ruotsissa tehtyjä tekoja ovat seuraavat: amatöörimäisyys ja väkivaltaisuus. Mitään erityisen hienostunutta toimintaa Suomessa äärioikeisto ei osaa harjoittaa. Sen sijaan pitääkin huomata että väkivaltaa harjoitetaan sen itsensä takia ja iskuista ei julkisesti kanneta vastuuta. Muut Suomessa toimivat ääriliikkeet tai proto-ääriliikkeet kuten EVR ovat yleensä tiedottaneet avoimesti esim. tekemistään turkistarhaiskuista. Kannattaa myös pitää mielessä se, että suoraa ja suunnattua väkivaltaa muut Suomessa toimivat liikkeet eivät harjoita, vaikka toiminnasta seuraisikin vaaratilanteita. Muiden ääriliikkeiden toiminta suuntautuukin yleensä taloudellisten vahinkojen aiheuttamiseen.

Äärioikeisto katsoo olevansa sodassa nyky-yhteiskuntaa vastaan. Sillä motivoidaan väkivalta ja vihakampanjat.

Miten sitten turvallisuuspuolella reagoida äärioikeiston toimintaan? Lyhyt checklist:

  • pitää tuntea äärioikeiston modus operandi
  • riskien tunnistaminen etukäteen
  • turvallisuussuunnittelu peliin ennenkuin joutuu kohteeksi

3 kommenttia:

  1. Veli-Matti Koskenmäki28. marraskuuta 2011 klo 21.32

    Hei,

    huomasin, että pidätte yksityisetsivätoimintaa käsittelevää blogia. Koska yksityisetsivän työt kiinnostavat minua suuresti, haluaisin esittää muutaman kysymyksen:

    Kuinka helppoa alalle on ylipäätään päästä? Onko välttämätöntä olla kontakteja vai voiko toimintaan ryhtyä jo melko pienen "taustahenkilöryhmän" tuella?

    Minkätyyppistä luonnetta yksityisetsivänä toimiminen vaatii/edellyttää? Onko tietynlainen "nuuskijanluonne" olennaisinta vai tarvitaanko myös jonkinasteista "varesmaisuutta"?

    Kuinka hyvin alalla voi työllistää itsensä? Kuinka toimeksiantojen määrä jakaantuu yksityisten ihmisten ja yritysten välillä?

    Liittyykö työhön sen luonne huomioon ottaen mitään olennaisia vaaratekijöitä? Onko työssä riskiä joutua esim. väkivallan uhriksi?

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Anteeksi hidas vastaus, olen erinäisistä kiireistä johtuen pitänyt pientä blogaustaukoa. Voin kirjoittaa asiasta pidemmänkin postauksen tällä viikolla kyllä!

    VastaaPoista
  3. Veli-Matti Koskenmäki13. joulukuuta 2011 klo 1.13

    Hei,

    kiitos, jos kirjoitatte pidemmälti. Kuulisin tosiaan aiheesta mielelläni lisää!

    VastaaPoista

Hei! Kirjoitathan omalla nimelläsi. Emme enää julkaise nimettömiä kommentteja.